Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Neonatoloji Ünitesi
İhsan Doğramacı (1915-2010) hem ülkemizde ilk modern yenidoğan yoğun bakım ünitesinin kurucusu, hem de yalnız prematüreler için yazılmış ilk kitabın yazarıdır (İhsan Doğramacı. Prematüre Çocuk. Ankara: Örnek Matbaası, 1954: 57-59). Hacettepe Çocuk Hastanesi’nin hizmete açılan ilk servisi, prematüre servisidir. 1958 yılında başlanan inşaatı henüz tamamlanmadan, 1957 yılının Haziran ayında, yurt dışından getirilmiş bir küvöz ambalajından çıkarılarak, o zamanki çalışma Bakanı’nın torunu olan prematüre bir bebek yatırılarak tedavi edilmeye başlandı. Hacettepe Çocuk Hastanesi’nde neonatolojinin kurulmasında 1931 yılında Birmingham’da Sorrento Hastanesi’nde İngiltere’nin ilk, dünyanın üçüncü Prematüre Bebek Ünitesi’ni kuran Mary Crosse’un (1900-1972), önemli katkıları oldu, 1955-56 yıllarında Şule Bilir (1927-2007), onun yanında neonatoloji konusunda eğitim gördü; 1960 yılında Hacettepe’ye gelerek kurulmakta olan prematüre servisinde iki yıla yakın süre Münevver Bertan ile çalıştı; bu süre içinde servisteki küvöz sayısı altıya çıktı. Daha sonra prematüre servisinin sorumluluğunu Mürvet Özakar (1962-1967) ve ülkemize modern neonatoloji kavramını getiren Müyesser Tunçer (1967-1983) aldı. 1971’de yenidoğan bebekler için geliştirilen ilk ventilatörlerden Bournes BP 200 piyasaya çıktığı yıldan itibaren Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde kullanılmaya başlandı. 1979 yılında Hacettepe Çocuk Hastanesi’nde annelerin bebeklerine verecekleri sütlerini saklayabilecekleri Türkiye’de ilk Anne Sütü Bankası açıldı. Ünitenin akademik kadrosuna 1970’de Olcay Oran, 1971’de Gülşen Erdem, 1981’de Gülsevin Tekinalp, 1986’da Murat Yurdakök, 1995’de Şule Yiğit, 2001’de Ayşe Korkmaz katıldı.
Neonatoloji Bilim Dalı Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Bölüm 37 Yenidoğan ve Yenidoğan Cerrahisi Servisi, Bölüm 39 Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Bölüm 82 Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı içindeki Bebek Bölümü ve Yenidoğan İzlem Polikliniği’nde hizmet vermektedir. Bu servislerde yaşamın ilk ayı içinde olan zamanında doğmuş bebekler ile birkaç aylık olmuş prematüre bebekler izlenmektedir.
Hasan Tolga Çelik MD.
Doç.Dr.
Solunum desteği tedavileri (oksijen desteği, temel ve ileri mekanik ventilasyon), fototerapi, kan değişimi, total vücut soğutma, inhale nitrik oksit tedavisi gibi yenidoğan yoğun bakımının gerektirdiği tüm tedaviler ve her türlü kardiyorespiratuvar monitörizasyon, ultrasonografi, ekokardiyografi, EEG izlemi oftalmolojik ve odyolojik izlem, fizik tedavi ve rehabilitasyon izlemi, nörolojik izlem yapılmaktadır. Bunun dışında preoperatif ve postoperatif dönemdeki tüm yenidoğanların izlemi de yapılmaktadır.
Bu tedavilerin uygulanmasını sağlayan başlıca cihazlar konvansiyonel ve gelişmiş mekanik ventilatörler, fototerapi cihazları (LED teknolojili), total vücut soğutma cihazı, inhale nitrik oksit cihazı, serebral fonksiyon monitörü, küvözler, açık yataklar, transport küvözleri, non-invazif ve invazif monitörler olarak sayılabilir.
Neonatoloji Ünitesi randevu sistemi ile çalışmamaktadır. Neonatoloji Bilim Dalı’na ait servislere Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde doğan, Çocuk Acil Servisi’ne başvuran veya başka hastanelerden sevk edilen ve yoğun bakım gereksinimi olan yenidoğan bebekler yatırılmaktadır. Yenidoğan İzlem Polikliniği’nde ise bu servislerde yatırılarak izlenen prematüre ve zamanında doğan bebeklerin taburculuk sonrası uzun süreli izlemi yapılmaktadır.
Yenidoğan bebeğinizde herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, lütfen Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne başvurunuz. Hastaların yatırılarak izlenme kararı bölüm öğretim üyeleri veya uzmanları tarafından alınmaktadır.
Neonatoloji Bilim Dalı’na ait servisler olan Bölüm 37 Yenidoğan ve Yenidoğan Cerrahisi Servisi ve Bölüm 39 Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi içindedir. 3 No.lu kapıdan girerek sırasıyla Bölüm 37 Yenidoğan Servisi için 7. kata ve Bölüm 39 Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi için de 9. kata çıkınız.
Telefon:
+90 (312) 305 13 72 / 74 (Bölüm 37 Yenidoğan ve Yenidoğan Cerrahisi)
+90 (312) 305 13 90 / 91 (Bölüm 39 Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi)