Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı çocuk böbrek ve üriner sistem hastalıklarının tanısı ve tedavisi konusunda ülkemizin en önde gelen merkezlerinden birisidir. Bilim dalımızda; poliklinik, yataklı hasta izlemi, hemodiyaliz, ayaktan periton diyalizi ve böbrek nakli konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar; Hacettepe Çocuk Hastanesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı’nın öğretim üye ve görevlileri, diyetisyen ve araştırmacılardan oluşan uzman personel tarafından gerçekleştirimektedir.
Bölümümüz Hacettepe Çocuk Hastanesi’nde bulunmaktadır. Bölümümüz oldukça modern bir donanıma sahip, ileri teknoloji ürünü aletlerin kullanıldığı hemodiyaliz ve ayaktan periton diyalizi merkezine sahiptir. Ayrıca genetik tetkiklerin yapıldığı bir adet laboratuvarımız da vardır.
Fatih Özaltın MD.
Prof.Dr.
Ali Düzova MD.
Prof.Dr.
Eda Didem Kurt Şükür MD.
Prof.Dr.
Bora Gülhan MD.
Doç.Dr.
Bilim dalımızda; ulusal ve uluslararası çalışma gruplarıyla birlikte birçok klinik ve bilimsel çalışma yürütülmektedir. Böbrek hastalıklarının tanı, tedavi ve böbrek hasarının değerlendirildiği çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca tüm Türkiye’ye ve yurt dışına hizmet veren, nefrolojik hastalıkların genetik temellerini araştıran ve tanı konulamayan hastalara tanı konulmasında çok önemli bir yere sahip nefrogenetik laboratuvarımızda çalışmalarımız sürmektedir.
Bilim dalımızda tüm hasta hizmetleri, her biri dünya çapında bilinen, deneyimli öğretim üyeleri ve görevlileri tarafından verilmektedir. Bölümümüz polikliniklerinde her yıl 9000-10.000 civarında ayaktan hasta görülmektedir (2017 yılında 9600 hasta). Bilim dalımızda poliklinik odaları dışında böbrek nakli ve diyaliz hastalarına baktığımız ayrı bir poliklinik birimi de bulunmaktadır. Aynı zamanda nefrolojik hastalıkların genetiğini araştırdığımız ve tüm Türkiye ve yurt dışına hizmet veren Nefrogenetik laboratuvarımız da bulunmaktadır (www.nephrogenetics.hacettepe.edu.tr).
Bilim dalımızda ayrıca kronik böbrek yetmezliği olan hastalara hemodiyaliz hizmeti verilmekte ve hastaların uzun dönem izlemi yapılmaktadır. Hemodiyaliz merkezinde kullanılan aletler son teknoloji ürünü olup, bu konuda tecrübeli hemşire ve teknisyenlerimiz tarafından kullanılmaktadır.
Ayaktan periton diyalizi son yılların en önemli buluşlarından biri olup, kronik böbrek yetmezliği olan çocukların okul ve sosyal yaşantısı engellenmeden diyalizlerinin devam etmesini sağlamıştır. Daha da önemlisi; çocukları, böbrek yetmezliği diyetinden kurtarmış, büyüme ve gelişmelerinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olmuştur. Bilim dalımızda bu konuda özel olarak eğitilmiş bir hemşire yardımı ile özel bir değerlendirme odasında yine uzman doktorlarımızca ayaktan periton diyalizi hastalarının izlemi yapılmakta ve hastalara gerekli eğitim verilmektedir. Hemo ve periton dializ tedavileri geçiş tedavileri olup, kronik böbrek yetmezliğinin en uygun tedavisi böbrek naklidir. Bölümümüzde hastalar böbrek nakline hazırlanmakta ve böbrek nakli sonrasında da takip edilmektedir. Ülkemizde çocuklarda canlıdan başarılı ilk böbrek nakli bölümümüzün takip ettiği bir hastada Prof.Dr. M. Haberal tarafından 1975’te Hacettepe’de yapılmıştır.
Bilim dalımızda tanısal ve takip amaçlı böbrek biyopsisi de yapılıp en ileri yöntemlerle uzman patologlar tarafından değerlendirilmektedir.
Çocukluk çağında böbrek ve idrar yolları hastalıkları ve hipertansiyon sanıldığından çok daha yaygındır. Bilim dalımızda bu konularda poliklinik hizmeti verilmekte olup, gerekli olduğunda hastalar servislerimizde yatırılarak izlenmektedir. Bölümümüzde takibi yapılan hastalıklar aşağıda belirtilmiştir:
• İdrar yolu enfeksiyonu
• İdrarda protein veya kan varlığı
• Sistinozis, renal tubuler asidoz, Bartter sendromu, Gitelman sendromu ve diğer tübüler hastalıklar
• Hemolik üremik sendrom
• Nefrotik sendrom
• Glomerulonefritler
• Vaskülitlerin böbrek tutulumları (Henoch-Schönlein purpura nefriti, sistemik lupus eritematozus nefriti, vb.)
• Böbrek ve üriner sistemin konjenital anomalileri (vezikoüreteral reflü, posterior üretral valv, hidronefroz, böbrek kistleri vb.)
• Böbrek taşı
• İşeme bozuklukları (gece/gündüz idrar kaçırma)
• Hipertansiyon
• Akut böbrek yetmezliği (periton diyalizi/hemodiyaliz)
• Kronik böbrek yetmezliği (periton diyalizi/hemodiyaliz)
Bölümümüze ilk kez gelecek olan hastaların randevusu için kişisel müracaat etmesi gerekmektedir. Hastanemiz kuralı gereğince , romatoloji sorunu olup poliklinik muayesi olmak isteyen hastaların öncelikle genel pediatri polikliniğinde görülmesi gerekmektedir. Tüm randevular bölüm sekreterliğine başvurularak alınmaktadır.
Randevusuz hasta muayene edilmemektedir. Konsültasyon la gelen yeni hastalara Randevular en fazla 15-30 iş günü sonrasına kadar verilmektedir. Randevular Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nin 3. katında yer alan Pediatrik Romatoloji Ünitesi sekreterliğinden alınabilir.
Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı; Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’ne 1 veya 2 no.lu kapılardan girildiğinde, 3. katta yer almaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 18 63
+90 (312) 305 12 46
Hemodiyaliz merkezi ise 3 no.lu kapıdan girildiğinde, zemin katta yer almaktadır.
Diğer telefon numaraları:
+90 (312) 305 13 28 (Hemodiyaliz)