Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı 1963 yılında Prof. Dr. Özdemir Bingöl tarafından kurulmuştur. Prof. Dr. Vedat Sezer ve Prof. Dr. Sevinç Akkaya’nın katılımıyla gelişmiştir. 1977’de Prof. Dr. Özdemir Bingöl’ün ayrılmasının ardından 1996 tarihindeki emekliliğine kadar Prof. Dr. Sevinç Akkaya değerli çalışmaları ile Anabilim Dalı başkanlığını yürütmüş ve çağdaş Deri ve Zührevi Hastalıklar eğitimi ilkelerini yerleştirmiştir. Kuruluşundan bu yana anabilim dalı 100’den fazla uzman yetiştirmiştir. Bu uzmanlar arasında hâlen değişik üniversite ve devlet hastanelerinde Anabilim Dalı Başkanı veya şef olarak görev yapanlar bulunmaktadır. HÜTF Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı hem nitelikli dermatologlar hem de dermatolojide liderler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Ayşen Karaduman MD.
Prof.Dr.
Sibel Ersoy Evans MD.
Prof.Dr.
Sibel Doğan MD.
Prof.Dr.
Duygu Gülseren MD.
Doç.Dr.
Neslihan Akdoğan MD.
Doç.Dr.
Başak Yalıcı Armağan MD.
Doç.Dr.
Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi 9 no’lu kapı 2. Kat, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı’nda öğretim üyeleri odaları, 1 adet erişkin hasta polikliniği, 1 adet pediatrik hasta polikliniği, 1 adet kronik hastalıklar polikliniği ve USG odası, 2 adet özel poliklinik odası, 1 adet müdahale (girişimsel işlem) odası, 1 adet mikolojik inceleme laboratuvarı, 1 adet kozmetoloji ve lazer ünitesi, 1 adet pigmente lezyon-nevüs haritalama ünitesi bulunmaktadır. Ayrıca erişkin hastanesi 2. kat bolüm 72’de; 6 yataklı servis ve cerrahi işlemlerin de yapıldığı Mohs mikrografik cerrahi ünitesi yer almaktadır.
Erişkin hasta polikliniklerinde her gün 50-60 hastaya, pediatrik hasta polikliniğinde ise 20 yeni hastaya randevulu olarak bakılmaktadır. Kronik hastalıklar polikliniğinde psoriazis (sedef hastalığı), ürtiker (kurdeşen), hidradenitis suppurativa, pemfigus vulgaris tanısı olan hastalar haftanın belli günlerinde takip ve tedavi edilmektedir.
Anabilim dalında hastanın değerlendirilmesi;
Erişkin Hastanesi 2. kat bolüm 72’de Mohs mikrografik cerrahi ünitesi yer almaktadır. Deri üzerinde gözle görünen sınırın ötesinde devam etme riski olan tümörlerde “Mikroskop Kontrollü Eksizyonel Biyopsi Uygulamaları” gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem Mohs Cerrahisi adıyla da anılmaktadır. Ancak şu an için Mohs mikrografik cerrahi ünitemiz aktif olmayıp, en kısa sürede ünitemizin tekrar aktifleşmesi beklenmektedir.
Psoriazis (Sedef Hastalığı), ürtiker (Kurdeşen), hidradenitis suppurativa, pemfigus vulgaris’in tanı ve tedavisinin gerçekleştirildiği kronik hastalıklar polikliniğimiz her gün hizmet vermektedir. Kliniğimiz UCARE ürtiker mükemmeliyet merkezi olarak 2019 yılında akredite olmuştur ve Kronik Hastalıklar Polikliniği’nde perşembe günleri ürtiker tanılı hastalara hizmet verilmektedir.
Bu kliniğimiz 0-17 yaş aralığında, deri hastalığı olan kişilere hizmet vermektedir. Pediatrik dönemde sık görülen deri hastalıkların yanısıra, nadir görülen genetik hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Mikoloji laboratuvarında; direk mikroskopi ile mantar aranması, Tzanck yayması, yüzeyel deri mikroskopisi (Demodeks için) incelemeleri ile derinin pek çok hastalığına tanı konulabilmektedir.
Bölümümüzde deri biyopsilerinin incelenip fotoğraflanabileceği mikroskop bulunmaktadır. Her hafta klinik ve patolojik tanıların uygunluğunu tartışmak amacıyla hastalar Patoloji ve Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalları’nın öğretim üyeleri tarafından beraber değerlendirilmektedirler.
Pigmente lezyon ve ben takip ünitemizde, dermoskopi olarak isimlendirilen, güçlü ışık ve büyütme sistemlerini entegre eden bir deri mikroskop cihazı yardımı ile deri muayenesi yapılmakta, derinin üst tabakalarına ait iyi ya da kötü huylu tümörler tespit edilebilmektedir. Dermatoskopik muayene ile çıplak gözle tespit edilemeyen erken evre derideki tümöral lezyonların ön tanısı mümkün olabilmektedir. Ayrıca bölümümüzde bilgisayarlı dijital dermoskopi ile derideki lezyonlar fotoğraflanarak kaydedilebilmektedir. Kayıt ve arşivleme, takip muayeneleri sırasında hastanın eski görüntüleri ile karşılaştırma imkanı sağlamakta, deri kanserine erken evrede tanı koyma şansını arttırmaktadır. Ayrıca hastalarımıza güneş ve zararlı etkileri, güneşten korunma yöntemleri konusunda bilgilendirmeler yapılmakta, kendi kendilerine yapabilecekleri ben muayenesi konusunda eğitimler verilmektedir. Ayrıca sosyal sorumluluk projesi olarak yılda bir gün ''Dost Benim, Düşman Benim, Dostunu Düşmanını Erken Tanı'' adıyla deri kanseri tarama programı bölümümüzde ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
Anabilim Dalımız deri hastalıklarında fototerapinin Türkiye’de ilk kez kullanıldığı kliniktir. Psoriazis (sedef hastalığı), vitiligo (ala hastalığı), mikozis fungoides (Deri lenfoması), polimorf ışık erüpsiyonu, pitriyazis likenoides başta olmak üzere birçok deri hastalığının tedavisinde uygulanan fototerapi, güneş ışığının tedavi edici dalga boylarını üretebilen ultraviyole lambalar (UVB veya UVA) kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Fototerapi ünitemizde tüm vücuda uygulama yapılabilen ultraviyole A (PUVA), dar-bant UVB, vücudun belli bir bölgesine uygulama yapılabilen lokal UVA, lokal UVB cihazlarımız mevcuttur. Ayrıca yine lokal uygulama için kullanılan mikrofototerapi cihazı da bulunmaktadır.
Bölümümüz Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesinin 9 nolu kapı 2. katında yer alır.