Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Ülkemizde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları’nın bir bilim olarak işlerlik kazanması ve kabul edilmesi yaklaşık elli yıllık bir süreçtir. Ankara’da yeni kurulan Hacettepe Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü’nde pediatrist olarak çalışan Dr. Mualla Öztürk, 1955 yılında çocuk psikiyatrisi ile ilgili çalışmalara başlamıştır. Çocuk Psikiyatrisi Uzmanlık Eğitimi için Amerika Birleşik Devletlerine gönderilen Dr. Mualla Öztürk, Eylül 1958 yılında Türkiye’ye dönerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “Çocuk Ruh Sağlığı” bölümünü kurmuştur. Aynı dönemde psikiyatri uzmanlık eğitimini tamamlamış olan Dr. Birsen Sonuvar Çocuk Ruh Sağlığı bölümünde Dr. Mualla Öztürk ile birlikte çalışmaya başlamıştır. Yine aynı dönemlerde, Dr. Atalay Yörükoğlu da kazandığı bursla genel psikiyatri eğitimi için Amerika’ya gitmiş ve daha sonra 1962-1964 yılları arasında çocuk psikiyatrisi çalışmalarını tamamlayarak Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmaya başlamıştır. Uzunca bir süre Mualla Öztürk, Atalay Yörükoğlu ve Birsen Sonuvar’ın birlikte yürüttüğü bu ekibe daha sonra Dr. Selma Akyıldız ve Psk. Ayşe Yalın katılmıştır. Ülkemizde ilk Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurulmuş, diğer merkezler bunu izlemiştir. Sağlık Bakanlığı bu bilim dalını 1990 yılında ayrı bir uzmanlık dalı olarak tanımış ve eğitimiyle ilgili koşulları belirlemiştir. Hacettepe Üniversitesi’nde Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bir süre Psikiyatri Anabilim Dalı’na bağlı bir ünite olarak işlev görmüş ve 1995 yılında Sağlık Bakanlığı ve YÖK tarafından onaylanan ortak bir kararla ayrı bir uzmanlık ve anabilim dalına dönüştürülerek Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ismini almıştır.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hacettepe Hastanesi 9.blok 1.kattadır. Anabilim dalımızda 0-18 yaş arasındaki çocuk ve gençlere poliklinik hizmeti verilmektedir. Yatırılarak izlenmesi gereken hastalar, psikiyatri ve pediatri bölümlerine yatırılmaktadır. Ayrıca diğer bölümlerle konsültasyon ve liyazon çalışmaları yürütülmektedir. Bölümümüzde uygulanan hizmetler öğretim üye ve görevlileri, klinik psikologlar, sosyal hizmet uzmanı ve araştırma görevlileri tarafından gerçekleştirilmektedir.
KORONA VİRÜSÜ (COVID-19) SALGINI DÖNEMİNDE AİLELER İÇİN ÇOCUKLARINA DESTEK OLMA REHBERİ
Dilşad Foto Özdemir MD.
Prof.Dr.
S.Ebru Çengel Kültür MD.
Prof.Dr.
Devrim Akdemir MD.
Prof.Dr.
Şükran Gülin Evinç MD.
Doç.Dr.
Burcu Ersöz Alan MD.
Doç.Dr.
Dilek Ünal MD.
Doç.Dr.
Cihan Aslan MD.
Öğr.Gör.Dr.
Kevser Nalbant MD.
Öğr.Gör.Dr.
Nüfusun yarıdan fazlası çocuk ve gençlerden oluşan ülkemizde, sağlıklı bir toplumsal yapıya ulaşabilmek; ancak kişilerin çoğunluğunun ruhsal yönden sağlıklı olması ile gerçekleşebilecektir. Bu noktada Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları biliminin yeri ve önemi ortaya çıkmaktadır. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık dalı, hastalıkların biyolojik ve ruhsal yönüyle ilgilenmesinin yanısıra, davranışsal ve toplumsal yönüyle de ilgilenen ve bu açıdan eğitime ve koruyucu sağlığa yönelik de çalışan bir uzmanlık dalıdır.
Bölümümüzde verilen poliklinik hizmetleri arasında çocuk ve gençlerin gelişimsel değerlendirilmesi, ruhsal yakınmalarının değerlendirilmesi, tanı ve tedavilerinin sürdürülmesi sayılabilir. Bu bağlamda bireysel psikoterapi, oyun terapisi, psikodrama yöntemiyle grup terapisi, aile terapisi, farmakolojik tedavi, konsültasyon-liyazon, adli psikiyatri, sosyal hizmet uygulamaları ve topluma yönelik koruyucu ruh sağlığı hizmetleri verilmektedir.
Bölümümüzde çocuk ve ergenlerdeki psikiyatrik hastalıkların tanısında ya da izleminde kullanılan psikolojik ve psikometrik testler doktor tarafından gerekli görülürse uygulanmaktadır.
Bölümümüzde özellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve davranış sorunları olan çocukların aileleri başta olmak üzere ailelere psikoeğitim hizmeti verilmektedir.
Anabilim dalımıza ait yataklı servis bulunmamaktadır. Yatırılarak izlenmesi gereken hastalar psikiyatri ve pediatri bölümlerine yatırılmaktadır.
Bölümümüz tarafından ülkemizde çocuğa ve ergene ilişkin ruh sağlığı politikalarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar ve projelerde danışmanlık yapılmaktadır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, SHÇEK, Adalet Bakanlığı (Çocuk Mahkemeleri) ve eğitim kurumlarına danışmanlık hizmeti verilmektedir.
İlk Muayene ve Kontrol Randevuları
Poliklinik başvuruları hasta ve aileleri tarafından yapılabileceği gibi, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesiden konsültasyon istemi ile de kabul edilmektedir.
Anabilim Dalı
Telefon:
+90 (312) 305 11 50
Poliklinik
Hacettepe Hastanesi 9 nolu kapı 1.katındadır. Bu birimde bir oyun ve grup odası, üç görüşme odası ve poliklinik sekreterliği bulunmaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 20 17