Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
Hacettepe Çocuk Hastanesi içinde Göz Hastalıkları bölüm olarak 1963 yılında Prof.Dr.Salih Behiç Tüzmen tarafından kurulmuştur. Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde B katında bulunmaktadır. Yenidoğan ile geriatrik hasta grupları arasındaki hayatın tüm evrelerinde görülen göz ve göz çevre dokularının hastalıklarının tanı ve tedavisi konusnda hizmet sunan bölümde öğretim üyerleri, öğretim görevlileri, araçtırma görevlileri, teknisyenler ve hemşireler hizmet vermektedir.
Hayyam Kıratlı MD.
Prof.Dr.
Sibel Kadayıfçılar MD.
Prof.Dr.
Faruk Öztürk MD.
Prof.Dr.
Güliz Fatma Yavaş MD.
Prof.Dr.
Yonca Özkan Arat MD.
Prof.Dr.
Ali Bülent Çankaya MD.
Prof.Dr.
Hande Taylan Şekeroğlu MD.
Prof.Dr.
Sibel Kocabeyoğlu MD.
Prof.Dr.
Güngör Sobacı MD.
Prof.Dr.
Olcay Tatar MD.
Doç.Dr.
Özlem Dikmetaş MD.
Doç.Dr.
İrem Koç MD.
Doç.Dr.
Yavuz Kemal Arıbaş MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Demet Yabanoğlu MD.
Öğr.Gör.Dr.
Figen Bezci Aygün MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Bölümümüzde her yaştan hastaya her türlü göz, kapak ve çevre dokuları ilgilendiren hastalıklarda tanı ve tedavi hizmeti 24 saat kesintisiz verilmektedir. Bölümümüzde kırma kusurlarını (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma) tespit eden üç adet bilgisayar, renkli görme testleri (Ishiara ve Lhantony testleri), göziçi basıncını ölçen cihazlar, bilgisayarlı (Humphrey) görme alanı değerlendirme cihazı, göz yüzeyi topografi cihazı, oküler biyometri cihazı, fundus kamerası ve anjiyografi cihazı (floreseyin ve indosiyanin yeşili), elektroretinografi (ERG) ve elektrookülografi (EOG) cihazları, uyarılmış potansiyelleri ölçme cihazı (VEP), göz ultrasonu ve optik koherans tomografi cihazları vardır. Tedaviye yönelik olarak YAG, argon ve diod lazerler ve fotodinamik tedavi için özel lazer bulunmaktadır. Cerrahi girişim gerektiren durumlarda iki ameliyathanede hizmet verilmektedir. Burada iki adet fakoemulsifikasyon (ultrason ile katarakt tedavisi), bir adet vitrektomi cihazı, diod ve argon lazerler, ve kırma kusurlarının lazer ile tedavisine (LASIK, LASEK) imkan veren excimer lazer cihazi bulunmaktadır.
Göz Hastalıkları Polikliniği toplam yedi muayene odasından oluşmaktadır. 7 numaralı oda acil durumlar için ayrılmıştır ve her türlü göz acili (kazalar, yabancı madde kaçması, ani kızarmalar, ani görme kayıpları gibi) bu odada ivedilikle değerlendirilmektedir.
Poliklinikte her türlü genel göz hastalıklarına yönelik tanı ve tedavi hizmetleri verilmekte, gerek görülmesi halinde daha ayrıntılı inceleme yapılabilmesi için kendi alanında uzman ilgili alt birimden görüş istenmektedir. Bu alt birimler şunlardır:
Karasu veya göz tansiyonu adı ile de bilinen glokom hastaları bu birimde izlenmektedir. Birimde göziçi basıncının ölçümünde kullanılan tonometreler, bilgisayarlı ve elle yönetilen görme alanı değerlendirme cihazları, optik koherans tomografi ile retina sinir lif kalınlığı ölçümü gibi modern tıbbın öngördüğü tüm donanım mevcuttur. Bu birimin hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle poliklinik başvurusu yapılmalıdır.
Gözün en önde yer alan saydam tabakası olan korneanın hastalıkları ileri tanı ve tedavisi bu birimde yapılmaktadır. Birimde bu tabakanın hassas ölçümlerini yapabilen topografi cihazları, kornea kalınlık ölçme cihazları, speküler mikroskopi, kornea çap ve kırma gücünü gösteren keratometreler bulunmaktadır. Refraktif cerrahi (cerrahi veya lazer yöntemleri ile kırma kusurlarının düzeltilmesi) bu birimin ilgi alanıdır. Gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen sağlıklı bireylerde gözlükten kurtulmak için excimer lazer ile kırma kusurları düzeltilmektedir. Birimin diğer bir faaliyet alanı kontakt lenslerdir. Günümüzde güvenli bir kullanımı olan kontakt lenslerin uygun olanlarının seçilmesi, denenmesi ve ihtiyaç sahiplerine doğru kullanım konusunda bilgi verilmesi ve uygulama yaptırılması bu birimde gerçekleştirilmektedir. Bu birimin hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle poliklinik başvurusu yapılmalıdır.
Bu birimde, göz kapakları, göz yüzeyi, göziçi, gözün içinde yer aldığı yuva olan orbitanın her türlü iyi veya kötü huylu tümörünün tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Uygulanan tanısal yöntemler arasında ince iğne aspirasyon biyopsisi ve oküler ultrasonografi de yer almaktadır. Birimde göziçi kitlelere yönelik argon, diod (TTT) ve fotodinamik tedavi gibi lazer seçenekleri sunulmaktadır. Ayrıca uygun hastalara İyot-125 radyoaktif plak tedavisi önerilebilmektedir. Bu tedaviden çoğunlukla retinoblastom ve melanom hastaları yararlanabilmektedir. Bunların dışında tümörü çıkarmaya yönelik her türlü cerrahi yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu birimin hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle poliklinik başvurusu yapılmalıdır.
Bu birimde öncelikle göz kapakları ve çevresini etkileyen doğumsal bozukluklar, kaza sonucu oluşan değişiklikler, görünüm sorununa yol açabilecek ölçüde büyük kitleler, yaşlılığa bağlı gelişen çeşitli kozmetik sorunlar ele alınmakta ve çözümler sunulmaktadır. Her türlü kapak asma ameliyatı, blefaroplastiler, greftleme yöntemleri, alt ve üst kapağın yeniden oluşturulması sunulan hizmetler arasındadır. Bu birimin hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle poliklinik başvurusu yapılmalıdır.
Bu birimde ağırlıklı olarak şaşılığı olan çocuk veya erişkin hastalar değerlendirilmektedir. Göz tembelliği (ambliyopi) çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir. Ayrıca çocukluk kataraktı ve göz tansiyonu ve çeşitli doğumsal anomalilerin tanı ve tedavisi yürütülmektedir. Bazı tür şaşılıkların tedavisinde botulinum toksini de uygulanmaktadır. Bu birimin hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle poliklinik başvurusu yapılmalıdır.
Bu birimde her türlü retina hastalığı (yırtıklar, damar sorunları, şeker hastalığına bağlı sorunlar) tıbbi ve cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Erken ve düşük ağırlıklı doğan çocuklarda görülen prematürite retinopatisi dondurma (kriyoterapi) veya diod lazer ile tedavi edilebilmektedir. Göziçi iltihaplanmalarının (üveit) tanı, tedavi ve izlemleri yapılmaktadır. Behçet hastalığı konusunda hastanemizin ilgili birimleriyle ortak çalışılmaktadır. Yaşa bağlı makula dejeneresanslarında klasik lazer tedavilerinin yanında fotodinamik tedavi (PDT) de uygulanmaya başlanmıştır. Cerrahi olarak her türlü vitrektomi, dekolman ameliyatı, silikon verilmesi işlemleri yapılmaktadır. Bu birimin hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle poliklinik başvurusu yapılmalıdır.
Göz ve görme muayenesi için B katında bulunan poliklinik sekreterliğine başvurmaları veya 444 4 444 numaralı telefonu arayarak haftanın her günü için randevu alınabilmektedir. Randevu aldıktan sonra muayene olmak için nüfus cüzdanı aslı ve varsa resmi sevk kağıdı ile başvurulması gerekmektedir. Cerrahi müdaheleye ihtiyacı olan hastalara cerrhi randevuları muayeneleri sonunda verilmektedir.
Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ve polikliniği Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin B katında (Zemin katının iki kat aşağısında) bulunmaktadır. Yataklı servisi 2. katta Bölüm 42’de bulunmaktadır. Göz ameliyatları A katında bulunan ortak ameliyathane içinde yer almaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 17 75 (Poliklinik)
+90 (312) 305 17 76 (Poliklinik)
+90 (312) 305 17 77 (Anabilim Dalı ve Öğretim Üyeleri)
+90 (312) 305 17 78 (Anabilim Dalı ve Öğretim Üyeleri)
+90 (312) 305 14 25 (Göz Hastalıkları Yataklı Servisi)