Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 2001 yılında kurulmuş olup Hacettepe Erişkin Hastanesi, Hacettepe Onkoloji ve Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde de hizmet vermektedir.
Bölümümüzde göğüs cerrahisi ile ilgili tüm hastalıkların, erişkin ve çocuk olmak üzere her yaş grubunda tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Vücudun boyun ile karın arasında kalan alanı göğüs olarak adlandırılır. Bu bölgede yer alan organların (kalp, büyük damarlar ve meme hariç) hastalıkları göğüs cerrahisinin uğraşı alanıdır. Bu hastalıklar akciğerin, akciğer zarlarının, soluk borusunun, yemek borusunun, göğüs duvarının ve göğüs boşluğu içinde bulunan yapıların, diyafragmanın iyi ve kötü huylu hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra göğüs boşluğunu ve göğüs duvarını ilgilendiren doğumsal hastalıklar da tedavi edilmektedir. Göğüs bölgesinin travmaları da bölümümüzün uğraşı alanındadır.
Akciğer kanseri tanısı alan hastalar,her çarşamba multidisipliner (göğüs cerrahisi, göğüs hastalıkları, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, radyoloji, nükleer tıp ve patoloji bölümlerinin katılımları ile) torasik onkoloji konseyinde değerlendirilerek, tedavi planları yapılmaktadır. Çocuk hastaların tedavi planları ise pazartesi günleri multidisipliner (göğüs cerrahisi, çocuk göğüs hastalıkları ve pediatrik radyoloji bölümlerinin katılımları ile) pediatrik toraks konseyinde değerlendirilir.
Ekibimizde 2 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi ile birlikte kliniğimizde tam zamanlı görevli 1 solunum fizyoterapisti ve 1 diyetisyen yer almaktadır.
Erkan Dikmen MD.
Prof.Dr.
Ulaş Kumbasar MD.
Doç.Dr.
Serkan Uysal MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Bölümümüzde,
• Akciğer kanseri
• Akciğer zarı kanseri (Mezotelyoma)
• Nefes borusu tümörleri
• Nefes borusu daralmaları
• Timus bezinin tümörleri ve mediasten kistleri ve tümörleri
• Büllöz akciğer ve cerrahisi
• Akciğer zarının yırtılması (Pnömotoraks)
• Göğüs boşluğunda sıvı toplanması (Plevral effüzyon)
• Akciğer zarı iltihaplanmaları (Ampiyem)
• Akciğerin paraziter hastalıkları (kist hidatik)
• Göğsün şekil bozuklukları (Kunduracı ve güvercin göğsü)
• Torasik Outlet Sendromu (TOS)
• Göğüs travmaları (bıçaklanma, kurşunlanma, trafik kazası ya da düşme sonucu oluşan kaburga ve sternum kırıkları, kanamalar veya göğüs boşluğundaki organların yaralanmaları)
• Diyafram hastalıkları
• Doğumsal akciğer hastalıkları (Konjenital lobar amfizem, kistik adenomatoid malformasyon, pulmoner sekestrasyon, bronkojenik kist gibi)
• Aşırı el ve koltuk altı terlemesi (Hiperhidrozis) gibi yukarıda sayılanlar ve onun dışındaki birçok hastalık için tanısal veya tedavi amaçlı cerrahi işlemler yapılmaktadır. Ameliyatlarda klasik yöntemlerin dışında uygun hastalarda kapalı ameliyat tekniği Video Yardımlı Torasik Cerrahi (VATS) ve robotik Yardımlı Torasik Cerrahi (RATS) uygulanmaktadır.
Bölümümüzde klinik (yatarak tedavi), yoğun bakım ve acil servis hizmetleri 24 saat süreyle düzenli ve kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Erişkin hastalara yönelik ameliyat öncesi ve sonrası tedavi hizmeti toplam iki serviste (Bölüm 54 ve 64)) her birinde klima, buzdolabı, kablo-TV, özel dolaplar, banyo-WC gibi donanımların standart olduğu tek veya en çok iki yataklı odalarda verilmektedir. Tek kişilik odalarda hastanın veya yakınlarının isteğine bağlı olarak bir kişinin sürekli refakat etmesi için gerekli donanım bulunmaktadır. Hastaların sağlığı açısından ve enfeksiyon riskinden dolayı ameliyat öncesinde serviste refakatçi bulundurulmamaktadır. Refakatçiler ameliyattan sonra hasta yoğun bakımdan servise alındıktan sonra hastaların yanına alınmaktadır. Çocuk hastaların yatarak tedavisi Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde Bölüm 33’de sürdürülmektedir. Ameliyat öncesi veya sonrası dönemde yoğun bakım tedavisine gerek duyulan erişkin ve çocuk hastalar, Yoğun Bakım Ünitesi’nde izlenmektedir.
Hacettepe Erişkin ve İhsan Doğramacı Çocuk Hastaneleri Acil Servisleri’nce kabul edilen ve Göğüs Cerrahisi Bölümü’nce değerlendirilmesi istenen tüm hastalar herhangi bir zaman kısıtlaması olmaksızın (hergün, 24 saat) en kısa zamanda görevli doktorlarımız tarafından değerlendirilir ve tedavileri öğretim üye ve yardımcılarının denetim ve sorumluluğunda planlanarak sürdürülür. Yatarak tedavi gören ve hastanemiz acil servislerine başvuran hastaların izlem ve tedavilerinde herhangi bir gecikme olmaması için hekim ve hemşirelerden oluşan uzman sağlık personeli mesai dışı saatlerde klinikte sürekli hazır bulunmakta ve bu şekilde gerekli tanı ve tedavi hizmetleri öğretim üye ve yardımcılarının denetim ve sorumluluğunda sürdürülmektedir. Tıbben acil olan tüm cerrahi girişimler gece ve gündüz, 24 saat süreyle yapılabilmektedir.
Yatarak tedavi gören tüm hastalar ameliyat öncesi dönemde ayrıntılı olarak değerlendirilir. Her hastada özellikle kalp, dolaşım, solunum, böbrek, karaciğer ve kanama-pıhtılaşma sistemlerine yönelik muayene, laboratuvar tetkikleri ve radyolojik incelemeler rutin olarak yapılır. Gerekli görülürse bu sistemlerle ve/veya önceden var olan başka bir sistemik problemle- ilgili uzman bölümlere danışılarak operasyon öncesi ve sonrası dönemde karşılaşılabilecek olası sorunlar çözümlenmeye veya en aza indirilmeye çalışılır. Ameliyat öncesi dönemde hastaların kendisine ve yakınlarına hastalığın tipi, olası seyri, tedavi seçenekleri, beklentiler ve tedavi sırasında veya sonrasında olabilecek tüm komplikasyonlarla ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Her hasta ve ailesinden tedavi yöntemi ile ilgili olarak sözlü ve yazılı izin talep edilir.
Yatarak tedavi görmesi önerilen hastaların ilk yatış sırasında yanlarında pijama ve/veya gecelik ve kişisel temizlik eşyaları (diş fırçası, diş macunu, traş makinası, banyo havlusu vb) dışında bir eşya getirmesine gerek yoktur. Hastalar yanlarında sağlığı ve tedavisi ile ilgili olmayan gereksiz eşya, fazla para ve mücevher bulundurmaktan özenle kaçınmalıdır. Servis ve odaların temizlik ve bakımı, yatak örtülerinin değişimi günde birkaç kez düzenli olarak yapılmakta ve hastalara yönelik sürekli berber hizmeti –hastanın isteğine veya tıbbi gerekliliğe bağlı olarak- sağlanmaktadır. Hastaların beslenmesi uzman diyetisyenlerin denetiminde gerekli kalori, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriği hesaplanarak kişiye ve uygulanan tedaviye özgü nitelikte sürdürülmekte ve öğün aralıkları gerekli şekilde düzenlenmektedir. Bölümümüzün solunum fizyoterapisti tarafından ameliyat öncesi solunum egzersizlerine yönelik eğitim verilmekte ve bilgilendirme yapılmaktadır. Ameliyattan sonra yoğun bakımdan itibaren solunum fizyoterapisi desteği be şlanmakta ve serviste de sürdürülmektedir. Genel anestezi altında ameliyat edilecek hastalarda ameliyattan önceki son 8 saatte beslenme kısıtlanmakta, bu amaçla genellikle bir gece önce saat 24:00’den itibaren ağızdan hiç bir şekilde su ve diğer gıdaları almaması önerilmektedir.
Servislerde yatan hastalar her gün saat 12:30-13:30 ve 18:30-19:30 arasında ziyaret edilebilir. Hastaların sağlığı ve rahatı için tek seferde çok sayıda ziyaretçi gelmemesine, çocuk ziyaretçi getirilmemesine, özellikle ziyaret sırasında açık gıda maddelerinin ve çiçek getirilmemesine ve hastane idaresince belirlenen kurallara tam olarak uyulmasına dikkat edilmelidir. Yoğun Bakım Ünitesi’ne görevli doktor ve sağlık personeli dışındaki kimselerin girmesi yasak olup burada tedavi gören hastaların yakınlarınca ziyareti zorunlu hallerde tedaviyi sürdüren öğretim üyesinin özel izni dışında mümkün değildir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı B katında poliklinik hizmeti vermektedir
Göğüs Cerrahisi Randevuları
Bölümümüzde poliklinik muayene randevuları 444 4 444 numaralı telefondan ve “Online Randevu Al” linkinden verilmektedir.
Bunların yanı sıra Poliklinik sekreterliğinden de muayene ve kontrol randevuları verilmektedir.
Öğretim Üyeleri Polikliniği
Bölümümüz öğretim üyelerinin odaları Erişkin Hastanesi B katında bulunmaktadır.
Bölüm Başkanlığı ve Öğretim Üyeleri Polikliniği
Hacettepe Erişkin Hastanesi B katında bulunmaktadır. B katı 1, 2 veya 7 No.lu kapılardan girildikten sonra Erişkin Hastanesi zemin katının iki kat altındadır.
Telefonlar:
+90 (312) 305 17 74
Göğüs Cerrahisi Servisi
Göğüs Cerrahisi servisi (Bölüm 54 ve Bölüm 64) Erişkin Hastanesi’nin 4. katında bulunmaktadır. 7 No’lu kapıdan girdikten sonra birinci ve ikinci asansör ile 4. katta bulunan servislerimize çıkmanız mümkündür.
Telefonlar:
+90 (312) 305 16 40
+90 (312) 305 16 45
Hastanızın kaldığı oda numarasını biliyorsanız elektronik santral ile hastanızın bulunduğu odaya direkt bağlanmanız mümkündür. Bunu yapmak için +90 (312) 305 30 85 veya 0 (312) 305 30 86 numaralı telefonları kullanmanız gerekmektedir. Otomatik telesekreter cevap verdikten sonra hastanızın kaldığı odanın numarasını tuşlamanız yeterlidir.
Örneğin, hastanız Bölüm 64 ve 14 numaralı odada yatıyorsa +90 (312) 305 30 85 veya +90 (312) 305 30 86 numaralarını aradıktan sonra otomatik telesekreter size oda numarasını sorduğunda 64 14 tuşlayacaksınız.
Çocuk Servisi
Çocuk servisi (Bölüm 33) Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nin 3. katında bulunmaktadır. 3 no.lu kapıdan girdikten sonra doğrudan üçüncü kata çıkınca Çocuk Göğüs Cerrahisi Servisi’ni karşınızda göreceksiniz.
Telefonlar:
+90(312) 3051330
+90(312) 3051332