Nükleer tıpta pek çok radyoaktif madde kullanılmaktadır ve bunların hemen hepsinde süte geçme olasılığı vardır. Tetkikiniz öncesinde nükleer tıp doktoruna durumunuz konusunda bilgi veriniz ve sizi tetkikte kullanılan radyoaktif madde hakkında ve bu konuda yapmanız gerekenler konusunda bilgilendirmesini isteyiniz.
-
• Tedavinizden sonraki ilk birkaç gün yalnız uyuyunuz. Bu süre zarfında öpüşmeyiniz ve cinsel ilişkide bulunmayınız. Özellikle çocuklar ve hamile kadınlarla uzun süre yakın fiziksel temasta bulunmaktan kaçınınız. Çocukların ve anne karnındaki bebeklerin tiroid bezleri, radyoaktif iyota karşı yetişkinlerden daha duyarlıdır.
-
• Eğer hamile iseniz veya hamilelik olasılığı varsa hekiminizle mutlaka konuşunuz. Bu tedavi hamilelere uygulanmaz. Eğer hamile kalmak istiyorsanız bunun tedavinizden ne kadar sonra olabileceğini hekiminiz ile tartışınız.
-
• Eğer emzikli iseniz, emzirmeyi durdurunuz. Çünkü radyoaktif iyot anne sütüne de geçer.
-
• Tuvalete her gidişinizden sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayınız.
-
• Tuvaleti özellikle temiz tutunuz ve her kullanımdan sonra 2-3 kere yıkayınız.
-
• Banyo küveti ve lavabonuzu her kullanımdan sonra yıkayınız. Banyonuzu temiz tutmak, tükrük ve ter yolu ile çıkan radyoaktif iyotun bulaşma olasılığını azaltır.
-
• Su veya meyve suyu gibi sıvı içeceklerden bol bol içiniz. Bu idrarınızı çoğaltıp sıklaştırarak, radyoaktif iyotun vücudunuzdan daha çabuk atılmasını sağlayacaktır.
-
• Tedaviden sonraki ilk birkaç gün herkesten ayrı yemek araçları kullanınız (çatal, kaşık, tabak, bardak,vs.) ve bunları ayrı yıkayınız.
-
• Havlu ve bornozunuz ayrı olsun. Havlunuzu, yatak ve yastık çarşafınızı, iç çamaşırlarınızı ayrı yıkayınız.
Nükleer tıp tetkikleri radyasyon içermektedir ve radyasyon alanlarında çekilmektedir. Eğer mümkünse çocuğunuzun yanında ona refakat edebilecek bir erişkin ile bölümümüze başvurmanız daha uygun olur.
Hayır. Nükleer tıp tetkikleri ve tedavileri radyasyon içermektedir. Hamile iseniz ya da bebek emziriyorsanız lütfen personelimize ve doktorlarımıza bilgi veriniz.
PET-BT son derece güvenli bir yöntemdir. Bu tetkik sırasında kullanılan radyoaktif maddeler aile fertlerine herhangi bir radyasyon riski getirmez, çünkü hastaya verilen ilacın %90’ı tetkik sonunda kaybolacaktır. Tetkik tamamlandıktan sonra diğer insanlarla ortak alanları kullanmanızda, toplum içinde normal yaşam aktivitelerinizi 12 saatten sonra devam ettirmenizde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Bu test sırasında önemli olan husus, hamile veya şeker hastası iseniz bizi bilgilendirmeniz gerekliliğidir.
Pozitron emisyon tomografisi (PET) ve Bilgisayarlı tomografi (BT) hastalıklı doku ve organları tesbit etmek amacıyla kullanılan standart görüntüleme yöntemleridir. PET vücuttaki biyolojik (işlevsel) bozukluklar hakkında bilgi verirken BT bu hastalıklı dokunun yerinin, boyutunun saptanmasında rol oynar. Ayrıca, çalışmanın BT kısmı PET görüntü kalitesinin iyileştirilmesinde rol oynar.
PET/BT tetkikinde kullanılan F-18 FDG yapısal olarak şeker molekülüne benzer bir maddedir. Ancak, size damar yoluyla verilen glukoz (şeker) çok düşük miktardadır, kan şekerini yükseltecek kadar fazla değildir ve vücuttan hemen atılır. Bu nedenle size olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Ancak, şeker hastalarının tetkike hazırlığında farklılıklar vardır. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için lütfen hasta sekreterliği ile bağlantıya geçiniz.
Tetkik için size verilecek ilaç nükleer tıp bölümünce hazırlanacaktır. Kullanılacak radyoaktif madde çok düşük farmakolojik dozlarda hazırlanmaktadır. Bu maddenin yan etkisi yoktur, allerjiye neden olmaz.
Sintigrafi hastalara radyoaktif bazı ilaçlar verilerek, bunun vücutta normal ve normal dışı dağılım ve tutulumlarının filmlerinin çekilmesi temeline dayalı bir görüntüleme yöntemidir. Sintigrafilerin en önemli avantajı organların ya da sistemlerin işleyişi hakkında ayrıntılı bilgi vermesidir.
Hatırlanması gereken üç ana kural vardır:
Uzaklık
Başkaları sizden ne kadar uzakta bulunursa, o kadar az radyasyon alırlar. Uzaktaki 30-40 cm’lik fark dahi radyasyonu önemli ölçüde azaltır. Bu nedenlerle başka kişilerle gereksiz yere yakın temasta kalmamaya çalışmalısınız.
Zaman
Başka kişilerin alacağı radyasyon, sizin o kişilerle yakın temasta bulunma süreniz ile de ilişkilidir. Dolayısıyla başkaları ile yakın temas sürenizi de kısa tutmaya çalışmalısınız.
Hijyen
Çeşitli yollarla vücudunuzdan çıkan radyoaktif iyotun başka kişilere bulaşması olasılığı, iyi hijyen kurallarına uyarak en aza indirilebilir. Radyoaktif iyotun çoğunluğu vücudunuzu idrar yoluyla terkedeceği için iyi bir tuvalet hijyeni sağlamak ve elleri sık sık yıkamak, bulaşma olasılığını azaltacaktır.
Taburculuğunuz sırasında üzerinizdeki doza bağlı olarak nasıl yolculuk yapabileceğiniz ve nelere dikkat etmenizin gerektiği konusunda size bilgi ve doküman verilecektir.