Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı
Mustafa Yılmaz MD.
Prof.Dr.
Murat Güvener MD.
Prof.Dr.
Mustafa Kerem Vural MD.
Prof.Dr.
Sadi Kaplan MD.
Prof.Dr.
Recep Oktay Peker MD.
Prof.Dr.
Onur Saydam MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Ahmet Aydın MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Şafak Alpat MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Timuçin Sabuncu MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Dünya’da ve Türkiye’de kalbi besleyen damarların tıkanması (koroner arter hastalıkları), kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Koroner arterlerin daralması veya tıkanması kalbin beslenememesi ve kalbin görev yapamaması ile sonuçlanmaktadır. Koroner anjiyografi (anjiyo) ile tıkanan veya daralan koroner damar kısmı belirlendikten sonra bypass ameliyatı ile beslenemeyen kalp bölgesinin vücudun başka bir yerinden alınan damar (örneğin bacak toplar damarı veya başka bir atardamar) ile kanlanması sağlanmaktadır. Hastaneye yatan hastanın tüm rutin tetkikleri yapılır. Bypass ameliyatları kalp-akciğer makinesi kullanılarak veya çalışan kalp üzerinde yapılabilmektedir. Ameliyat için ortalama 6 ünite kan gereklidir (hasta yakınlarından sağlanan kanın grubu hastanınki ile aynı olmak zorunda değildir; hastanemizin Kan Bankası gerekli takas işlemlerini yapmaktadır). Ameliyat sonrası hastalar yoğun bakım ünitesinde modern tıbbın tüm olanakları ile en az üç doktor ve özel eğitilmiş personeli ile izlenir. Genel durumu düzelen hasta servise nakledilir. İlaç tedavisi ve diyeti düzenlendikten sonra hastanın taburculuğu klinik durum uygunsa 6-8 gün içinde planlanır Hasta düzenli aralıklarla kontrol muayenelerine çağrılır.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak (sıklıkla romatizmal) kalp kapaklarının darlığı, yetmezliği veya her iki durumun birlikte olduğu hastalıklar gelişmektedir. Bu tür hastalıklarda kalp kapağının onarılması veya protez bir kapakla değiştirilmesi gerekmektedir. Kapak ameliyatları da kalp-akciğer makinesi kullanılarak gerçekleştirilir ve her hasta için 6 ünite kan bağışı yapılması gerekmektedir. Bağış yapılacak kanın grubu hastanınki ile aynı olmak zorunda değildir. Kapak ameliyatı sonrası yoğun bakımda kalma süresi normalde iki gündür. İlaç tedavisi ve diyeti düzenlenen hastanın taburculuğu 8-10 gün içinde planlanır ve hasta düzenli aralıklarla kontrol muayenelerine çağrılır.
Kalbin anne karnında kusurlu gelişimine bağlı olarak kalp içinde delikler, darlıklar, yanlış damar bağlantıları gibi anormallikler meydana gelebilmektedir. Bu tür hastaların bir kısmının cilt renkleri mor olmakta ve çocuklar gelişim kusuru göstermektedirler. Bu kusurun tam düzeltilmesi veya yaşamını devam ettirecek işlemlerin yapılması konjenital (doğumsal) kalp cerrahisi ile gerçekleştirilir. Bu tedavi uygulanmayan çocukların ne yazık ki erken dönemde kaybedilmeleri veya ileride yapılacak bir ameliyat şansını yitirmeleri söz konusudur.
Kalbin doğumsal kusurları çok çeşitli olup, tedavileri farklılık gösterir. Çocukların yaş ve ağırlıkları da tedavi yöntemini etkilemektedir. Bu yüzden çocuğunuzun hastalığı ve tedavi seçenekleri ile ilgili bölümümüz doktorları her zaman gereken açıklamaları yapmak için hazırdır.
Atardamar sisteminin tıkayıcı hastalıkları (damar sertliği), uygunsuz genişlemeleri (anevrizma) başlıca görülen damar hastalıklarıdır. Tanı ve yapılacak tedavinin saptanması için altın standart anjiyografidir. Damar hastalıklarının tedavi edilmemesi damarın bulunduğu bölgeye göre çeşitli sonuçlar doğurabilmektedir (yol yürüyememe, gangren, felç, beslediği organın çalışmaması, ölüm). Tıkalı veya çalışmayan damarın onarımı cerrahi olarak tıkayıcı plağın çıkarılması, hasta bölgenin hastanın toplardamarı veya suni damar ile bypass edilmesi veya damarın değiştirilmesi ile mümkündür. Hasta ameliyat sonrası genelde bir gün yoğun bakımda, suni damar kullanıldıysa bir hafta hastanede kalmaktadır.
Toplardamar sistemine ait en çok bilinen hastalık varis olmasına rağmen bu damar sistemini ilgilendiren birçok hastalık vardır. Varisler gibi diğer toplardamar hastalıkları da bölümümüzde başarıyla tedavi edilmektedir.
Varis ameliyatı olmaya aday hastanın ameliyata girerken bir çift varis çorabının yanında bulunması istenmektedir. Ameliyatlar genel anestezi (tam uyutularak) veya bölgesel anestezi (belden uyuşturma) ile yapılabilmektedir. Hastalar ameliyat günü veya bir gün önce yatırılır, ameliyatı takip eden gün taburcu edilir.
Bölümümüzde atar ve toplardamar ani tıkanmaları ve yaralanmaları başarı ile yapılmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı biri çocuk olmak üzere iki ayrı poliklinik ile hizmet vermektedir.